Copyrights

De website van Haarlem-Alkmaar bevat allerlei kaartmateriaal en foto's van personen etc, uit Haarlem - Alkmaar en omgeving.

Indien u om redenen van privacy of copyright bezwaar heeft tegen een bepaalde opname in deze website, wordt u verzocht dat onder vermelding van het betreffende artikel of foto kenbaar te maken aan: 
info@haarlem-alkmaar.nl

Aan de teksten van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.


De houder van deze website sluit iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele onjuistheden en onvolledigheden op deze website en voor eventuele gevolgen van handelen op grond van informatie die op deze website is geplaatst.

1916

In dit jaar werden de 3 open derde klasse personen rijtuigen buiten bedrijf gesteld. Twee rijtuigen de C1 en C2 werden omgebouwd voor vervoer van melkbussen. De  C3 als open goederen wagon.

Echte goederen trams hebben op deze lijn niet gereden, meestal was het een combinatie van enkele goederenwagons achter personenwagons. Vanaf Alkmaar nam de tram veel tuinbouwproducten mee naar de veiling in Beverwijk. Aardappelen en groenten kwamen boven Alkmaar vandaan door Schuitenvervoerders. Die losten hun producten aan wal bij de Kraanbuurt in Alkmaar.

Vandaar werden ze met handkarren en kruiwagens naar het tramstation aan de Nieuwlandersingel gebracht. Daarna werden ze overgeladen in een goederenwagon van de eerste tram.De tram wachtte niet op de aankomst van de goederen en soms was er ook geen wagon aanwezig. Dan konden de goederen niet mee naar Beverwijk om te worden geveild. Er was namelijk geen tweede tram meer die de goederen mee nam.

Tot de twintiger jaren werd op zondag een koemarkt gehouden in Alkmaar. De koeien werden aangevoerd per tram en na de markt werden de verhandelde beesten meegenomen naar Limmen, Castricum, Beverwijk en Santpoort. Met de laatste tram uit Limmen naar Haarlem kon men ook het grove vuil meegeven. Zoals ijzer, aardewerk en glas. Lees verder