Copyrights

De website van Haarlem-Alkmaar bevat allerlei kaartmateriaal en foto's van personen etc, uit Haarlem - Alkmaar en omgeving.

Indien u om redenen van privacy of copyright bezwaar heeft tegen een bepaalde opname in deze website, wordt u verzocht dat onder vermelding van het betreffende artikel of foto kenbaar te maken aan: 
info@haarlem-alkmaar.nl

Aan de teksten van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.


De houder van deze website sluit iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele onjuistheden en onvolledigheden op deze website en voor eventuele gevolgen van handelen op grond van informatie die op deze website is geplaatst.

Virtual Tour Stoomtram Haarlem – Alkmaar 1901.

Download PDF

Helaas kan het niet meer echt, maar laten we de reis bij het begin beginnen.

Ik koop een kaartje van 45 cent voor de hele reis, eerste klas
en stap op in Haarlem bij het beginpunt Kennemerplein.De reis begint om 8 uur volgens de dienstregelingen ik kom dan om 10.34 uur aan in Alkmaar op de Nieuwlandse Singel.

Al puffend en schommelend komt de tram in beweging en met veel herrie en stank ga ik richting Schoten we rijden nu op de Rijksstraatweg in HaarlemWe rijden langs het gemeentehuis van Schoten.We komen op tijd aan bij het oude tolhuis Schoten de halte van de tram, helaas geen oude foto.Nu passeren de kruising Hagelingerweg – Rijksstraatweg.Hierna gaat de rit verder naar Santpoort-Noord we gaan door de Dorpsstraaten stoppen bij Hotel “De Wijman”.Helaas moet ik hier wachten op de tram uit Alkmaar welke te laat is, we staan namelijk stil op het passeerspoor.

Om door te kunnen rijden moeten we wachten tot de tram voorbij is om het enkelspoor te kunnen volgen richting Rozenstein (Hofgeest).Na 20 minuten kunnen we eindelijk verder. Een medereiziger vertelt me dat dit gewoonlijk zoo is; maar waarom wordt dan de dienstregeling niet aangepast? De tram zit vol en ook de balkons staan overvol.

“Volgens de krant is het onmogelijke mogelijk, de tram is regelmatig te laat. Dan weer is de tram stuk, dan is men vergeten water in te nemen, of vergeet de jongen in Velsen de lampen aan de tram te hangen.!”

Al rijdend komen we langs weide en allerlei huisjes vervolgen komen we langs Buitenplaats “Beeckenstein”Hierna stoppen we bij de halte Meervlietstraat.Vervolgens gaan we verder richting Velsen-Zuid, we rijden Velsen-Zuid binnen bij Hotel Prins nog steeds in de Meervlietstraat.Snel gaat het niet we rijden stapvoets verder tussen de huizen door in de Meervlietstraat(Dorpstraat) strak langs de huizen rakelings langs de gevels.

Ik denk bij mezelf je zal toch maar de voordeur uitkomen zonder te kijken.

We komen nu aan bij Hotel Apeldoorn, ook hier stoppen we weer en daar maak ik dankbaar gebruik van want we staan hier even stil.Nu gaat de reis verder richting de voetbrug gelukkig kunnen we met deze locomotief over de brug heen, “ want de eerste locomotieven waren te zwaar” en dan moest je lopend naar de overkant en vervolgens daar weer in de klaar staande tram stappen”.

We kunnen gelijk doorrijden er is geen scheepvaart op dit moment.

We komen nu aan de overkant bij Kruidenier Scheeres “English Stores” dit pand stond er al toen het kanaal met de hand werd gegraven.

Waar de Engelse kolonie van "Wijkeroog" ten tijde van de aanleg van het Noordzeekanaal haar inkopen deed.


Rond de boom is een passeerspoor waar de trams elkaar konden passeren of waar de tram klaar staat als de brug defect is en niet gebruikt mag worden door de tram.

We rijden nu verder Velsen-Noord door over de Wijkerstraatweg richting de remise.Hier stoppen we even om water in te nemen zodat we verder kunnen rijden naar Beverwijk.

We rijden verder en kruisen het spoor van de trein Haarlem-Alkmaar. We komen Beverwijk binnen nu komt er iemand met een ketting voor de tram lopen.

De verordening in Beverwijk is dat de tram stapvoets moest rijden en de ketting niet mocht doorhangen maar steeds strak moest blijven

Verder over de Velserweg langs "Huize Scheybeek" en langs "Huize Akerendam" op weg naar de Breestraat.Vervolgens rijden we de Breestraat in langs Hotel Bellevue een zeer bekende plek voor de Beverwijkers.Links is de Achterweg richting Wijk aan Zee hier reed de tram naar Wijk aan Zee en moeten we het spoor dus kruisen. We rijden verder richting het Raadhuis van Beverwijk.De reis gaat verder naar Cafe Restaurant J.v.d.Lem op de hoek Breestraat – Schans.De bocht om langs de Munnikenweg.Nu verder naar Cafe “Eindspurt”.Richting Cafe “de Vriendschap”op hoek Alkmaarseweg-Hoflanderwegal de Cafés en Restaurants zijn halte plaatsen daarom schiet het niet echt op.Nu gaan we gelukkig verder richting Noorddorp het tuindersgebied van Heemskerk.

Volgende plaats is Castricum waar we weer de treinrails kruisen van de trein Haarlem-Alkmaar. Dit kruispunt is beveiligd door een neergelaten slagboom en een stopsein, na dat de slagbomen omhoog zijn en het derailleerwissel goed staat kan er door gereden worden dit alles bedient door de treindienstleider van de HSMNu rijden we Castricum binnen de Rijksstraatweg in en vervolgens de Dorpsstraat in waar de tram stopt.

Hele stukken zijn hier dubbelspoor zodat de trams elkaar kan passeren en dat er wagons konden staan.
We stoppen op de Dorpsstraat waar de machinist en conducteur vervolgens de omliggende cafe’s binnen gaan om te waarschuwen dat de tram zo gaat vertrekken."Soms duurde dit langer daar ze dan een borreltje kregen of een sigaar".

Op naar Limmen we gaan over de Zeeweg richting de Rijksstraatweg.We gaan over het wissel bij Cafe Zomervreugd waar een inhaal spoor is.We rijden verder en stoppen nu bij Zomervreugd.Hier was ook de kaart verkoop om met de Stoomtram mee te gaan.We stoppen alweer.We rijden verder door "BollenDorp" (tussen Limmen en Heiloo) we slingeren flink heen en weer met een snelheid van wel 17 KM uur.Langs "Heilooerbuurt".Op naar de halteplaats in Heiloo.En ja hoor we staan stilVerder door Heiloo.Het "Heilooer Bos".Over de Vierstaten in Alkmaar op weg naar het eindpunt.We zijn er de Nieuwlandersingel in Alkmaar.

Nu nog even lopen en we zijn op de markt in Alkmaar. Door alle stops en wachten op de andere tram zijn we er ongeveer een half uur later.

Ik begon om 08.00 vanuit Haarlem en ben eindelijk in Alkmaar om 11.00.