Copyrights

De website van Haarlem-Alkmaar bevat allerlei kaartmateriaal en foto's van personen etc, uit Haarlem - Alkmaar en omgeving.

Indien u om redenen van privacy of copyright bezwaar heeft tegen een bepaalde opname in deze website, wordt u verzocht dat onder vermelding van het betreffende artikel of foto kenbaar te maken aan: 
info@haarlem-alkmaar.nl

Aan de teksten van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.


De houder van deze website sluit iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele onjuistheden en onvolledigheden op deze website en voor eventuele gevolgen van handelen op grond van informatie die op deze website is geplaatst.

1895

Van uit Velsen werd in twee richtingen de lijn gelegd. De lijn liep van uit Haarlem Kennemerplein waar een keerdriehoek was naar  Beverwijk Station. De route liep door Schoten, Santpoort, Velsen-Zuid over de draaibrug naar Velsen-Noord (Wijkeroog) en vervolgens naar Beverwijk.

Het kanaal stak men dus over via een gelijkarmige draaibrug, het kanaal was 19,50 meter breed. De brug was gebouwd voor voetgangers en paard en wagen en zeker niet voor de zware stoomlocomotieven.

Hiervoor moest de brug worden aangepast met zware ondersteuningsbalken.


Het meterbrede spoor werd hoofdzakelijk gelegd in de berm en bevond zich aan de oostzijde van de weg.

Alleen waar nodig werd de rails in de weg gelegd. Passeer sporen waren er onder andere bij Velsen-Zuid en Beverwijk.

    

Ook hier was er onderscheid tussen wissels in volle berm of in bestrating.

Dit zag men voor al aan de afmetingen van de bielzen. 

Lees verder

 

  

Orginele blauwdruk tekeningen uit Noord - Hollands Archief.