Copyrights

De website van Haarlem-Alkmaar bevat allerlei kaartmateriaal en foto's van personen etc, uit Haarlem - Alkmaar en omgeving.

Indien u om redenen van privacy of copyright bezwaar heeft tegen een bepaalde opname in deze website, wordt u verzocht dat onder vermelding van het betreffende artikel of foto kenbaar te maken aan: 
info@haarlem-alkmaar.nl

Aan de teksten van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.


De houder van deze website sluit iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele onjuistheden en onvolledigheden op deze website en voor eventuele gevolgen van handelen op grond van informatie die op deze website is geplaatst.

1895 - 1901

De stoomtram had al veel eerder kunnen rijden als het initiatief van J.Holland was goedgekeurd.Hij had een aanvraag ingediend in 1892 voor de lijn Haarlem - Alkmaar maar een groot aantal gemeentebesturen verleende geen medewerking.

Twee jaar later werd er door ingenieur M.Lübcké uit Brussel een concessie ingediend om een metersporige tramlijn te exploiteren voor de lijn Haarlem - Alkmaar. De maatswchappij werd opgericht met de naam Société Anonyme Belge de Tramways Néerlandais (Haarlem et Extensions) TN te Brussel.

Het maatschappelijke kapitaal bedroeg B.frs 1.000.000,- (Fl 500.000,- nu ongeveer €230.000,-) verdeeld in 10.000 aandelen van B.frs 1.000,-.

Op 10 juli 1895 werd de concessie verleend. Binnen één jaar was het eerste gedeelte van de lijn gereed voor explotatie.

Lees verder

Afbeelding aandeel Museum Kennemerland.